Pagaminsite: 6 porcijas
Užtruksite: 40 min.
Jums reikės: puodo, trintuvo (blenderio) ar virtuvinio kombaino
- REIKALINGI PRODUKTAI:
- Avinžirniai (sausi): 200 g
Riešutai (kedro, žemės): 80 g
Imbiero šaknis: didelio graikiško riešuto dydžio
Alyvuogių aliejus: 3 š.
0,5 citrinos išspaustos sultys - * Balto sezamo sėklų pasta – tai paskrudintos sezamo sėklos, sumaltos kavamale. Parduotuvėse rasti jau paruoštos „tahini“ pastos.
- REIKALINGI PRIESKONIAI:
- Asafetida: ¼ arbat.š.
Balto sezamo sėklų pasta*: 3 š.
Kuminas (maltas): 1,5 arbat.š.
Paprikos milteliai: 0,5 arbat.š.
Druska: 0,3 arbat.š.
Soda: 0,5 arbat.š. - * Balto sezamo sėklų pasta – tai paskrudintos sezamo sėklos, sumaltos kavamale. Parduotuvėse rasti jau paruoštos „tahini“ pastos.
Prieš gaminant
Iš vakaro užmerkiame avinžirnius, kad jie gerai išbrinktų. Taip pat iš anksto galima pasiruošti kitas sudėtines dalis: pakepinti iki rusvo atspalvio ir kavamale susimalti sezamo sėklas, riešutus.
Išbrinkusius avinžirnius vedame puode (~30 min), į kurį galima įberti sodos – avinžirniai suverda greičiau, net jų luobelė būna minkšta. Ar avinžirniai jau išvirę, galima lengvai patikrinti – žirnis lengvai turi susispausti pirštais. Išvirtus avinžirnius nukošiame ir nuovirą pasiliekame – juo reguliuosime humuso tirštumą.
Kai avinžirniai kiek praaušta, sudedame visas sudėtines dalis ir sutriname blenderiu ar virtuviniu kombainu. Tik imbiero šaknį galima susmulkinti atskirai, kad masė gautųsi labiau vientisa. Jei bendra masė gaunasi tiršta, pagal poreikį pilame avinžirnių nuoviro.
Humusą patiekiame inde, apibarstydami paprikos milteliais, papuošdami žalumynais (pomidorai, paprikos, salotos lapai).
Humusas gali būti naudojamas kaip užtepas ant įvairių duonų.
SKANAUS!