Užtruksite: tešlos paruošimas – 15 min.; jos brandinimas – 20 min.; vieno paplotėlio kepimas – 3 min.
Jums reikės: dubens tešlai paruošti, keptuvės storu dugnu ir žemais kraštais, metalinių grotelių (paplotėlio kaitinimui ant ugnies)
- REIKALINGI PRODUKTAI:
- Kvietiniai rūpaus malimo ar pilno grūdo miltai: 500 ml
Vanduo: 250 ml (vandens kiekis priklauso nuo miltų)
Lydytas sviestas
Prieš gaminant
Suberkite miltus į dubenį ir po truputį, pildami vandenį, maišykite jį su miltais. Dubens viduryje susiminkys minkšta tešla. Kai kraštuose ir ant dugno liks nedaug miltų, vandens daugiau nebepilkite. Ir toliau minkykite tešlą, įminkydami dubeny esančius miltus. Gali būti, kad daugiau vandens jums nebeprireiks. Vandens kiekis labai priklauso nuo miltų kokybės, temperatūros ir patalpos drėgnumo. Tešla turi būti pakankamai minkšta, bet taip pat turi nelipti prie pirštų. Rūpestingai minkykite tešlą 7-8 minutes, kol ji taps vientisa: iš pradžių kumščiu įspauskite tešlą į dubens dugną, paskui perlenkite ir vėl įspauskite kumščiu. Kartokite tai daug kartų, kol tešla taps vientisa, lengvai minkoma ir nelips prie rankų. Padarykite iš tešlos rutulį, ir uždengtą palikite dubenyje 15-20 min.
Į atskirą dubenį įberkite šiek tiek miltų. Prieš darydami čapatį, vėl išminkykite tešlą, sukočiokite maždaug 3 cm skersmens volelį. Nuo jo atpjaukite gabaliuką ir suformuokite 2,5-3 cm skersmens rutuliuką. Suplokite jį, apvoliokite miltuose ir nukratę miltų perteklių iškočiokite maždaug 2 mm storio apvalų paplotėlį. Kad paplotėlis neliptų prie kočėlo, galima šiek kiek pabarstyti miltais. Paplotėlio kraštų nereikia nuploninti.
Įkaitinkite keptuvę. Įdėkite paplotėlį rankomis į keptuvę ir pakepinkite tol, kol paviršius lengvai patamsės. Neperlaikykite! (Nes paskui paplotėlis išsisluoksniuos į nevienodo storio dalis, kai kaitinsite ant ugnies – viena bus stora, kita per plona). Perverskite paplotėlį rankomis ar ore pametėję jį keptuve. Kitą paplotėlio pusę kaitinkite tol, kol pradės atsirasti pūslelės ir jis ims kai kuriose vietose pūstis. Neperlaikykite! Apatinėje paplotėlio pusėje atsiras šviesiai rudos dėmės, ten kur paplotėlis išsipūtė – tai normalu. Jei jos bus tamsios ar pridegs – paplotėlis nebeišsipūs.
Atsargiai suimkite paplotėlį už krašto žnyplėmis (arba uždėkite jį ant grotelių) ir pakaitinkite ant ugnies – paplotėlis tiesiog kaitinamas ant atviros ugnies iš abiejų pusių. Kaitinamas paplotėlis turi pilnai išsipūsti (kaip balionas) – taip jis išsisluoksniuoja. Teisingai iškepęs čapati būna tarsi suplotas balionas – du atskiri blynai kurie tarpusavyje sujungti ties išoriniu kraštu, o viduje kiaurymė – tada ir čapačio kraštai būna iškepę. Atsargiai kaitinkite, kad žnyplės ar grotelių vietoje paplotėlis nesudegtų – kitaip karštas oras iš paplotėlio išeidinės ir paplotėlis pilnai neišsipūs. Kai paplotėlis pilnai neišsipučia – jis gali būti nepilnai iškepęs.
Naudojant žnyples paplotėlis laikomas už krašto, ant grotelių paplotėlį galima tiesiog paguldyti. Iš pradžių apkepama viena, paskui kita pusė. Paplotėlis gali pasidengti rudomis ar net tamsiai rudomis dėmėmis. Tai normalu.
Iškeptą čapatį padėkite ant lėkštės – jis susmegs ir taps plokščiu. Paplotėlis būna sausas ir lankstus, ne trapus.
Paplotėlius galima sutepti sviestu ir patiekti prie daugelio patiekalų: daržovių troškinių, įvairių užtepų, padažų.
SKANAUS!