Pagaminsite: 6 porcijas
Užtruksite: 30-35 min.
Jums reikės: 2,5-3 l talpos puodo storu dugnu
- REIKALINGI PRODUKTAI:
- Ryžiai: 200 g (~250 ml)
Šparaginės pupelės: 250 g (gali būti šaldytos)
Kalafiorai: 250 g (gali būti šaldyti)
Morkos: 2 vnt. vid. dydžio
Pomidorai: 2 vnt. vid.dydžio (arba 1 valg.š. pomidorų pastos)
Augalinis aliejus: 4-5 valg.š. arba lydytas sviestas 3 valg.š.
Vanduo: min 3-4 stiklinės (600-700 ml)
- REIKALINGI PRIESKONIAI:
- Kuminas arba 5 prieskonių mišinys: 1/2 arb.š.
Asafetida: 1/3 arb.š.
Ciberžolė: 1 arb.š.
Kalendros sėklos (maltos): 2 arb.š.
Kalendros lapeliai: 25 g
Druska: 2 arb.š.
Prieš gaminant:
Perrinkite, išplaukite ryžius, užmerkite juos 20-25 min.
Nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite morkas siauromis 2-3 cm ilgio juostelėmis. Šparagines pupeles ir kalafiorus nuplaukite, kalafioro žiedyną padalinkite į mažesnes dalis, išsaugodami žiedynus (per daug jų nesusmulkinkite), šparagines pupeles supjaustykite į 2-3 cm ilgio dalis.
Nuplaukite ir sutarkuokite per burokinę tarką pomidorus (žievelių likučiai nenaudojami). Nuplaukite kalendros lapelius. Užvirinkite vandenį ryžiams.
Į įkaitintą puodą įpilami 4-5 šaukštai aliejaus (ar 3 š. lydyto sviesto), įberiama 1/2 arb.š. kumino arba 5 prieskonių mišinio. Ant vidutinės ugnies kuminas kaitinamas, kol įgaus šviesiai rusvą spalvą. Jei naudojate 5 prieskoniu mišinį, kaitinkite tol, kol garstyčios pradės spragsėti. Kai kaitinami prieskoniai ima skleisti kvapą, įberkite 1/3 arb.š. asafetidos ir pakaitinkite dar 15-20 sek.
Suberkite morkas ir pakepinkite jas, pamaišydami 3-4 min, kol pasikeis spalva. Suberkite šparagines pupeles ir kalafiorus. Jei naudojate šaldytas pupeles ir kalafiorus, tuomet padidinkite ugnį. Įberkite 1 arb.š. ciberžolės ir 2 arb.š. druskos. Apkepkite daržoves maišydami 2 min, sumažinkite ugnį ir uždenkite dangtį. Po 4 min įberkite 2 arb.š. koriandro ir sutarkuotus pomidorus. Kiek padidinkite ugnį ir mišinį pakepkite 3 minutes maišydami. Jei daržovės šviežios, įpilkite 1 stiklinę vandens (200 ml), jei šaldytos – apie 100 ml. Išmaišykite.
Uždenkite dangtį ir vandeniui užvirus suberkite nusunktus ryžius. Išmaišykite ir virkite 3-4 minutes, kad ryžiai prisigertų daržovių sultinio. Tada įpilkite 500 ml karšto vandens, išmaišykite ir virkite ant mažos ugnies 15 min, kartais pamaišydami tol, kol skystis laikysis virš ryžių, kad daržovės ir ryžiai vienodai pasiskirstytų. Kai ryžiai sugers vandenį ir juose ims formuotis garų kanalėliai – uždenkite dangtį ir daugiau jo nekilnokite. Ryžius pavirkite 5-7 min ir išjungę ugnį palikite puodą uždengtą dar 5-7 min – kad mišinys iki galo išsitroškintų. Pulao paruoštas, jį galima apibarstyti smulkiai supjaustytais kalendros lapeliais.
Pulao patiekiamas atskirai arba kartu su dalu ar avinžirniais.
SKANAUS!